30 Mayıs 2014 Cuma

SULTANDAĞI (İSHAKLI) TARİHİ

Yukarıda bahis edildiği gibi, Kutulmuş Zadeler Bizans imparatoru Botanyedes'in emrine, Rumelinde isyan ederek İstiklâlini ilân eden Biyennos'a karşı kullanılmak üzere Oğuz Türklerinden teşkil edilmiş yardımcı kuvvetler vermişlerdi.  Rumeli komutanıda kendisine Peçenek Türklerinden aldığı yardımcı kuvvetleri savaşa sürünce, karşılarında kandaşlarını gören Türkler savaşı gevşettiler ve Biyennos'un ordusu bozuldu kendisi de tutsak oldu.
İmparator olma hevesi neredeyse bütün Bizans komutanlarına musallat olmuştu.  İstanköy adasında bulunan Melissennos adında bir Bizans komutanı da imparatorluğunu ilan etmek için,Kutulmuş Zadelerden yardım istedi. Batı Anadolu da Türklerin ellerine geçen kalelerin fethinde,bu Bizans komutanı Türklere yardımcı oldu ve imparatorluğunu da ilan etti.İznik'e giderek yerleşti,İstanbul'un fethi için hazırladığı orduyu techiz etti ve Süleyman Şah'tan yardım istedi.
Bu sırada Bizans ordusu İznik'i kuşatmıştı.  Bizans ordusu üstün kuvvetler karşısında kuşatmayı kaldırdı ve savaşa mecbur oldu.Savaşta mağlup olan Bizans ordusu ricat etti ve İstanbul'a döndü.Süleyman Şah İznik'i sınırlarının içine alarak,hakimiyetini İznik te tesis etti.İmparator olmak istiyen Mellissenas'ın isteğide olmadı.
Süleyman Şah milâdi 1080 de başkenti, Konya dan İznik'e getirdi. Bursa, İzmit,Kocaeli,Bilecik gibi yerlerdeki bütün kaleler az zaman içinde,Anadolu Selçuklu devletinin siyasi hakimiyetini kabul etmek zorunda kaldılar.İşte bütün bu savaşlar ve İznik'in başkent olması sonucu,Selçuklu orduları İSHAKLI'nın içinden geçerek i,lçenin o zamanki önemini iyice arttırmış oldu.
Süleyman Şah öldükten sonra, yerine oğlu I.Kılıç Aslan oturması gerekirken, Büyük Selçuklu Sultanı Melişah, Ebilkasım'ı 1086 yılında tayin etti.  Ebilkasım çalışkan bir beydi.
Sultan Melikşah'ın 1092 yılında ölmesiyle, yerine oğlu Sultan Mahmut geçmişti.  Yeni Şah, Anadolu Selçuklularının başına Süleyman Şah'ın oğlu I.KılıçAslan'ı oturtarak, KılıçAslan'ı babasının yurduna kavuşturmuş oldu.
I.Kılıç Aslan nisbeten dağılmış olan birliği yeniden tesis ederek,babası Süleyman Şah'ın kurduğu devlet birliği ve binası da eski şeklini almış oldu.Kılıç Aslan babasının ruhunu ş'ad edecek şekilde çalıştı ve daha kuvvetli ve daha gösterişli bir devlet kurmaya muvaffak oldu.  Üç dalga halinde gelen Gaçlılarla aslanlar gibi dövüştü ve yurdunu korudu.
I.Kılıç Aslan Devletin başkentini M.1097 de tekrar Konya 'ya getirmiştir.  Konya,Selçuklu devleti çökünceye kadar başkent olarak kalmıştır.Haçlıların savaş ve yağmaları İSHAKLI'yı da etkilemiş,kâh Bizasnlıların uç şehri gibi olmuş,kâh Selçukluların uç şehri gibi olmuştur.Bu yüzden pek çok kereler yağma ve yıkıma uğramıştır.
M.1116 yılında Bizans imparatoru Aleksi Kommen Konya'yı almak için yola çıkarak İSHAKLI'yı zaptetmiş ve karargâhını Akşahir'e kurmuştur.Bu savaştan bir sonuç alamayan imparator geri dönmüştür.
M.1143 te Bizans imparatoruII. Manuel Kommen aynı şekilde Konya'yı almak için yola çıkmış,Selçuklu Sultanı I.Mesutla İSHAKLI ve Akşehir arasında savaşa tutuşmuştur.Sultan Mesut bu savaşta yenilmiş ve Bizans orduları İSHAKLI'yı yağkalamışlardır.KONYA'yı alamayan Bizans orduları,geri dönmüş,dönerken yine İSHAKLI yağmalanmıştır.
M.1147 de Sultan Mesat'un döneminde haçlılar fırtınası yine patladı.Kılıç Aslan zamanında Konya dan geçip Kudüs'ü alan ve M.1099 da bir devlet kuran Haçlılar Türk ve İslam emir ve prenslerinin saldırı ve tazyikleri karşısında bunalmışlar ve Avrupadan yardım istemişlerdir.
Almanya imparatoru III.Konrad ve Fransa kralı II.Lui, kuvvetli ordularının başında Bizans yoluyla Anadoluya geçtiler.Bizans II.Manuel Kommen haçlıların böyle zaman zaman kendi topraklarından geçmelerini istemiyor ve kuşkulanıyordu.Sultan Mesutla daha önceden gizlice anlaşmışlardı.Sultan Mesut Anadoludaki bütün kalelerini,bu arada İSHAKLI,Yahsiyan ve Akşehir kalelerine de tamir ve tahkim etti.

Haçlılarla, Selçuklular arasında zorlu savaşlar yapıldı.  Haçlılar savaş sırasında İSHAKLI'yı yine yağmalayıp Konyaya kadar ilerlediler.  Konyayı da yağmalayan bu sürüyü, Sultan Mesut Tarsus geçitlerinde yakalayıp perişan etmiştir.
İSHAKLI ve havalisi son Haçlılar istilâ ve yağmasını da atlattıktan sonra ilerleme ve medeniyet yolunda eserler vermiştir.  Selçuklular İSHAKLI'yı bir köprü başı olarak kullanmışlardır.  İSHAKLI Kervansarayı da,Selçuklular zamanında M.1257 yılında yapılmıştır.  Bu Kervansaray'ın bir benzeriSultanhanı'nda bulunmaktadır.  Böyle güzel ve büyük bir Kervansaray'ın yapılması İSHAKLI'nın önemli bir belde olduğunu göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder