30 Mayıs 2014 Cuma

SULTANDAĞI (İSHAKLI) TARİHİ

MESİRE YERLERİ :
1-KAŞARDI : İlçe merkezine 500-600 Mt.uzaklıkta,İmam Hatip Lisesinin arkasına düşen ve Havut denen kaynak suyunun civarıdır.Günü birlik piknik yapılabilir,çok yeşillik,serin ve gölgelik yerlerdendir.Çavuş Mahallesi Kooperatif evleri ile İmam Hatip arkasında,belediyeye ait bir yeşil alan ve park vardır.İçinde artezyen suyu mevcuttur.
2- ODA SEKİSİ : Sultan dağlarının eteklerindedir.Buradaki kaynak sularının belediyece toplama merkezi vardır.Bu su şehir içme suyunun en önemli kaynağıdır.Tüm Akşehir gölü ve ova kuş bakışı görülmektedir.
3- BADEM DÜZÜ : Sultan dağlarının eteklerinde ve Oda Sekisinin alt kısmındadır.Düz bir alan olup çok güzel mesi-
relik yerdir.Yatırım ve değerlendime yapıldığı takdirde dağ turizmine elverişli yerlerdendir.Kaynak suyu vardır.
4- ÇİĞDEM DÜZÜ : Baharın ilk çiğdemleri burada yeşerir.Badem düzünün karşı tepesindedir.Mesire yeridir.
5- KAYMAK PINARI : Korunun başında,Orman bekçi kulübesinin altındadır.Güzel bir mesire yeridir.Yatırım olabilir.
6- ASMALI : Doğancık köyündedir.Orman içindedir.Çamların arasında kaynak suları olan bir yerdir.Yatırım yapıldığı takdirde önemli bir sayfiye yeri olabilir.Orman idaresinin binaları ve geyik yerleri vardır.
7- KİRAZLI : Doğancık köyünde olup Asmalının üst kısımlarındadır.
8- MANASTIR DÜZLÜĞÜ :Eski Dort köyünün üst kısımlsrında Manartır mevkiindedir.Kaynak suyu vardır.Manastır kaybolmuştur.Eski hamam yeri halen durmaktadır.Hazine arayanların kazı yerlerindendir.
9- AKPINAR : Yeşilçiftlik ile Sultandağı arasındadır.Kaynak suyu bol ve dinlenme yeridir.Yeşilçiftlik belediyesi buraya güzel bir bina ve dinlenme yerleri ve havuzlar yapmıştır.Çok güzel ve serin bir yerdir.
10- DUTLUCA : Buraya İl Özel İdaresi Balık tesisleri ve dinlenme yeri yaptırmıştır. Çok güzel bir dinlenme ve mesire yeridir.Yeşilçiftlik kasabasındadır.
11- MELEŞE : Yeşilçiftlik kasabasının dağ eteğindedir.Kaynak suyu vardır.Güzel bir mesirelik yerdir.
12- Dereçinede,Buz Mağarası önleri ve Çağman Mezarlığı yanları,Kırca,Çamözü,Kavaklı Mahallesi,Akbaba da eski Akbaba köyünün bulunduğu yer ve Yakasinek Oğuz ve eber gölü civarı görülmeye değer mesire yerleridir.

İLÇEDEKİ OTELLER :
İlçede 4 adet otel bulunmaktadır. İkisi şehir içinde,birisi istasyon yolu kenarında şehir içinde diğeride şimdiki Hastane yanındadır. Hepsi kaloriferlidir.Yaşar oteli haricindekiler kış aylarında,otelleri pansiyon olarak öğrencilere vermektedirler.
İLÇEDEKİ OKULLAR :
1- Afyokarahisar Kocatepe Üniversitesine bağlı Yüksek Okullarımız Öğrencilere hizmet ve eğitim vermektedirler.Bu okullar Kendi binasında ve Kırca yolu üzerinde,Yeni Mahalle hudutları içindedir.İlçedeki öğrenciler için Özel Pansiyonlar bulunmaktadır.Öğrenciler ev'lerde de oturmaktadırlar.
2- İlçemizde bir klasik Lise ,Endüstri Meslek Lisesi ve bünyesinde Çok Amaçlı Lise, İmam Hatip Lisesi,Sağlık Meslek Lisesi, 3 adet ilköğretim okulu bulunmaktadır.
3- İlçede Kapalı Spor Salonu bulunmaktadır.Bu Spor Salonu Afyonkarahisar Valisi Muzaffer DİLEK'in gayretleri ile ilçemize yaptırılmıştır.
4- İlçede ve kasabalarında Kütüphaneler bulunmaktadır.
5- Bütün köylerde ve kasabalarda ilköğretim okulları vardır.Olmayan yerlerden taşımalı öğrenci getirilmektedir.

SAĞLIK :
İlçemizde bir Sağlık Ocağı,Devlet Hastanesi bukunmaktadır.Devlet Hastanesi 1989 yılında açılmış ve belediyenin üst katında hizmet vermektedir.2009 yılı sonuna doğru yeni binasına taşınacaktır.
İLÇENİN YETİŞTİRDİĞİ TÜRK BÜYÜKLERİVE ÖNEMLİ ŞAHSİYETLER :
SAHİP ATA FAHREDDİN ALİ : Babası Konyalı Hacı Bekir oğlu Hüseyin dir.Konya da Selçuklu Hükümdarı Ziyaeddin KEYKAVUS'un inşa işleri ve Dışileri bakanlığını yapmıştır.Cengiz'in torunlarında Küyük Han'a elçi olarak gönderilmiş ve itibar kazanmıştır.Bu başarısının nişanesi olarak memleketi olan Sultandağı'na (İSHAKLI'ya) Kervansaray yaptırmıştır.
MÜTESELLİM İBRAHİM AĞA : İshaklı Ayanından Hüsam Bey'in oğludur.Uzun yıllar Akşehir Metesellimliği yapmıştır.
Hassa Silâhşörlüğüne kadar yükselmiştir.Mezarı İSHAKLI Kabristanındadır.Ancak Kabristan kaldırılınca mezar taşı yok olmuştur.H.1241, Milâdi 1825 yılında ölmüştür.Acı bir durumdur.Mezarlığı kaldıran cahiller utansın diyelim.
ÇAKIR AĞA (AHMET) : Asıl adı Ahmet'tir.Akşehir Mütesellimi İbrahim Ağa nın oğludur.Babasından sonra Akşehir Mütesellimi olmuştur.Çakır Ağa adil,Cömert,yardımsever birisi olarak ün yapmıştır. M.1851 de ölen ÇAKIR AĞA'nın mezarı Akşehir Nasrettin Hoca mezarlığındadır.
DEREÇİNE'Lİ AVNİ BİLGİN :Medrese tahsili yapmış olup çevrede çokbilgili bir kişi olarak tanınmıştır.Öğretmenlik yapmıştır.
DEREÇİNELİ MEHMET EMİN KANDEMİR : Mektebi Muallim Okulu mezunudur.1.ci dünya savaşında,Galiç,Çanakkale,Kafkas,Yemen,Mısır kanal harplerinde ve Kurtuluş savaşında Yedek Subay olarak görev yapmış,kurtuluş savaşından sonra İlkokul öğretmeni olarak çalışmış ve emekli olmuştur.1969 yılında vefat etmiştir
Kendisi çok şakacı bir kimse olup,kitabın yazarının annesi tarafından dedesidir.Mezarı Akşehir dedir.
BAYİ MUSTAFA YAŞAR :Sadrazam Talât Paşa İshaklı istasyonundan trenle geçerken,Mustafa YAŞAR şiirler okumuş ve Paşanında dikkatini çektiğinden,kendisini İstanbu'a getirterek okutmuştur.Savaşlara ve Kurtuluş Savaşına Yedek Subay olarak katılmış ve Gazi olarak memlektiner dönmüştür.En son belediye başkanı olarak 1930 yılına kadar çalışmıştır. Tekel bayiliği yaptığından bayi olarak tanınır.
MUALLİM MUSTAFA DERELİ :Kendisi İSHAKLI'ya İBRADA kazasından gelmiş ve burada görev yapmış ve buraya yerleşmiştir. Mezarı aile kabristanındadır.
ÖMER ÖNGÜR : Yeşilçiftlik kasabasından olup,General Ali ÇETİNKAYA'nın manevi evlâdıdır.Ankara ya götürüp okutmuştur.Ömer ÖNGÜR yeşilçiftlik kasabasında belediye başkanlığı yapmıştır.
KADILARIN NURİ'NİN NURİ ARISOY :Fedegoji öğretmeni olmuştur.Evleri Çavuş Mahallesinde olup,şimdi yıkılmıştır.
Fransa da tahsil yapmış olup yazılı eserleri vardır.
DOKTOR MAHMUT ÖZER : Hacı Mahmut sülâlesindenMustafa ÖZER'in oğlu olup İSHAKLI da ilk tahsil edenlerdendir.29.05.1950 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun olmuştur.1956 da Almanya ya gitmiş ve orada ölmüştür.
DOKTOR ABDÜLKADİR ÇELİK : Çakır Hafız Halil ÇELİK'in torunudur.İlçede ve çevre ilçelerde çalışmıştır.
SAVCI DOĞAN ÖZ : Öğretmen Bekir ÖZ'ün oğludur.1971 yılında Türk Hukuk Kurumu tarafından yılın Hukukçusu seçilmiştir.Ankara Cumhuriyet Savcısı iken 1978 yılında teröre kurban gitmiştir.Mezarı Sultandağı aile mezarlığındadır.
MÜHENDİS YAHYA OĞUZ : Devlet Plânlama Yatırım Daire başkanlığı ve Erbakan döneminde Başbakan Danışmanı olmuştur.Şıhın oğlu diye ilçede anılmaktadır.
OĞUZ SALİM ÇİFTÇİ :Mahnut Ağa'nın Necatinin oğludur.PTT Teftiş Kurulu Başkanı olmuştur.İlçeden bir çok kişiyi işe aldırmıştır. Emekli olmuş ve İzmir de oturmaktadır.
MUSTAFA ŞAHİN : Hacı Aziz oğullarında İsmail ŞAHİN'in oğludur.Merkez Bankası Bankalar Müdürlüğü yapmıştır.
AHMET KANDEMİR: Aslen Doğancık köyündendir.Kalkınma Bankası Yatırım ve Araştırma Dairesi Md.Yardımcılı yapmıştır.Köyünden ve ilçemizden çok kişinin işe alınmasında yardım etmiştir.
PROFÖSÖR REMZİ AKYILDIZ : Yeşilçiftlik Kasabasındandır.Ziraat Fakültesinde hocalık yapmıştır.
PROFÖSÖR SACİD YILDIZ : Yeşilçiftlik Kasabasından Sürabinin Hakkı YILDIZ'ın oğludur.Üroloji Profösörü olarak Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde çalışmıştır.2007 Yılında CHP den İstanbul Milletvekili olmuştur.
MAKİNA DR.DOÇENT MUSTAFA ÖZDEMİR : Sultandağı eski Belediye Bşk.lrından Yüksel ÖZDEMİR'in oğludur.İstanbul
Teknik Üniversitesinde (İTÜ) öğretim üyesidir.Kardeşleri, Maden Mühendisi Atillâ Y.ÖZDEMİR,Mühendis Ferahnaz ÖZDEMİR,İstatistik Uzm.Nilgün ÖZDEMİR
AVUKAT SELÂHATTİN ÖZER : Mustafa ÖZER'in oğludur.Avukatlık ve Ankara da noterlik yapmıştır.
AVUKAT NAZIM YILDIZ : Yeşilçiftlikten Hakkı YILDIZ'ın oğludur.Akşehirde Avukatlık yapmıştır.
AVUKAT GÜLTEN ÖZDEMİR (BAŞOL) : İlçede Avukatlık yapmıştır. Sonra Akşehir Noterlik yapmış ve şimdi Eskişehir de Noterlik Yapmaktadır.CHP den Milletvekilliğine aday olmuştur.
TÜM GENERAL ABDÜLKADİR ERYILMAZ : Dereçine kasabasındandır.Jandarma Tüm Generalliğinden emekli olmuştur.
GÖK HOCA RAMAZAN GÖK :Aslen Karakışlalıdır. Sultan Abdülaziz'in yanında çalışmıştır. Dini yazıları vardır.

1 yorum:

  1. Saatçi Yüksel'e bak... Kendi yakınlarını ilçenin büyükleri olarak kayda almış. Demir yolunun altı- üstü hikayesi.

    YanıtlaSil